Wilt u een speelgazon aanleggen, dan is graszoden leggen een hele mooie en gemakkelijke manier. De ondergrond maakt u glad en vruchtbaar door spitten, harken en aanlopen of walsen. Daarna moet u compost of gedroogde mest erdoor werken. De rollen kunnen daarna gewoon naast elkaar uitgerold worden in de richting waar je het minste hoeft te snijden. Kleine restjes drogen sneller uit. Tijdens het leggen blijft u op de aangewalste grond en dus niet op het gras. Langs stenen drukt u het gras iets aan zodat de rand van ‘t gras niet zichtbaar is. Aan de kant van de border harkt u iets grond tegen de zijkant van de graszode zodat het gras als het ware in een lijst ligt.

Daarna moet u niet meer over het gras lopen, alleen de sproeier een tijdje laten lopen. Als de zode doordrenkt is en de ondergrond ook goed vochtig is, steekt u een spa een steek diep in de border naast het gras waar evenveel water gevallen is als op de zode. Is de grond overal donker gekleurd en stofvrij dan kan de sproeier uit. Bij te lang en te veel sproeien krijg je lui gras en als het te weinig is krimpen de zoden en verdrogen ze. Er kan dan een spleet ontstaan waar onkruid in kan komen. Over de naden moet u nooit grond strooien.

Gras kunt u natuurlijk ook zelf zaaien, maar zo mooi als met de zoden zal het zelden worden. Ze worden gekweekt in de omgeving van de Brabantse Peel en wegen ongeveer 15 kg. per rol. De graszoden worden dagelijks vers gesneden en aangevoerd met eigen vervoer. Dit garandeert een gezond product bij aflevering. U kunt ze niet te lang opgerold laten liggen, meteen verwerken is het beste. In de warme tijd van het jaar kan het voorkomen dat de graszoden gaan broeien terwijl ze toch nog niet zo lang geleden gesneden zijn. Vrijdag is de laatste dag in de week dat ze gesneden worden, zaterdag namiddag moeten ze dan uitgelegd zijn. Nu hebben we ook gekoelde graszoden, die haal ik zaterdagmorgen en blijven langer vers. Ze kosten € 0,30 meer, maar de keuze is aan u.